Acidoza buraga je metabolička bolest koja se javlja kod visoko produktivnih grla i tovnih rasa. Uzrok nastanka acidoze se smatra neizbalansirani obrok (odnos kabastog i koncentrovanog hraniva ). Lako svarljivi ugljeni hidrati ili uzimanje većih količina kiselih hraniva u buragu dovode do pojave acidoze što urušava acido-baznu ravnotežu i usporava rast bakterija koje vare celulozu i druge ugljene hidrate. Mlečna kiselina koja se stvorila u buragu odlazi u krv i nastaje metabolička acidoza.
Uzroci koji dovode do pojave acidoze su :
- dodavanjem u obroku lako svarljivih ugljenih hidrata ( mleveno zrno, ječam, pšenica, treber, šećerna repa ili rezanac)
- nizak sadržaj celuloze u obroku
- nagli prelazak sa jedne ishrane na drugu
- neizbalansiran obrok, u obroku više koncentrovanog hraniva nego kabastog
- prekomerna količina silažnog kukuruza sa lako svarljivim ugljenim hidratima ( kvalitetna silaža )
- davanje pokvarene silaže
Ovakva nepravilna ruminacija ( preživanje ) dovodi do poremećaja u varenju proteina, Laktobacilus dekarboksiliše aminokiseline pri čemu nastaje histamin i drugi biogeni amini. Histamin potpuno zaustavlja motilitet buraga i smatra se odgovornim za nastanak aseptičnog pododermatitisa.
Simptomi nastanka bolesti :
- grla su depresivna i slaba
- prestanak uzimanja hrane
- pojačana žeđ
- mlečnost opada
- leva gladna jama može da bude ispunjena ( hrana koja ne prolazi u druge delove digestivnog trakta)
Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskog pregleda buražnog sadržaja.
Ukoliko se stanje pogoršava, svakako se obratiti lokalnom veterinaru.